Strategische personeelsplanning
Klaar voor de organisatiebehoeften van morgen
Organisaties en de omgeving waarin zij opereren zijn continu in verandering. Deze veranderingen vragen om een regelmatige check; welke kwaliteiten van medewerkers zijn er nodig in de toekomst? Hoe ziet de gewenste formatie er over een paar jaar uit?
Waarom de SPP?
Toenemende digitalisering, artificial intelligence, een krappe arbeidsmarkt, concurrentie uit het buitenland en veranderende wetgeving: het zijn allemaal externe factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een organisatie. Daarnaast zijn er interne ontwikkelingen die impact hebben op de gewenste formatie. Denk aan groei van de organisatie, aanpassingen in product- of service-aanbod, en wijzingen in de strategie van de organisatie.
De strategische personeelsplanning (SPP) is het proces waarin een organisatie het personeelsbestand voorbereidt op dit soort veranderingen.
Aan de slag
Personeelsverkenning.nl ondersteunt organisaties in het uitvoeren van een strategische personeelsplanning. Onze ontwikkelgerichte methodiek voor het analyseren van het huidige personeelsbestand, maakt de SPP tot een praktisch proces dat tastbaar is voor alle lagen van de organisatie.
De applicatie biedt rapportages op organisatie-, team- en functieniveau. Dit maakt het mogelijk om knelpunten en kansen in de organisatieontwikkeling grondig te analyseren en tot nieuwe, creatieve oplossingen te komen.
Stappenplan SPP
Breng interne en externe ontwikkelingen in kaart
Verzamel data die betrekking heeft op de ontwikkeling van de organisatie. Deze data bestaat deels uit historische data en deels uit prognoses voor de toekomst. Kijk zowel naar de interne ontwikkelingen (missie, visie en strategie) als externe ontwikkelingen (concurrentie, arbeidsmarkt, economie, wetgeving, enz.).
Bepaal de gewenste formatie
Aan de hand van alle verzamelde data bepaal je hoe de gewenste formatie er over een aantal jaar uit moet zien. Kijk hierbij niet alleen naar de ruwe cijfers, maar ook naar de kwaliteiten die medewerkers moeten bezitten: de werkinhoud van bepaalde functies verandert mogelijk.
Analyseer de huidige bezetting
Maak een kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de huidige bezetting. Een personeelsverkenning is de ideale methodiek voor het uitvoeren van de kwalitatieve analyse. Hierbij wordt voor iedere medewerker bekeken welke ontwikkeling nodig is om de medewerker duurzaam inzetbaar te houden.
Voor de kwantitatieve analyse bevat de applicatie dashboarding en rapportages op organisatie-, afdeling- en teamniveau, alsmede op functies en functiecategorieën (key positions).
Maak een prognose van de toekomstige bezetting
Op basis van de huidige bezetting is een prognose van de toekomstige bezetting te maken. Deze prognose geeft een beeld van het toekomstig personeelsbestand wanneer er geen maatregelen getroffen worden en er simpelweg wordt doorgevaren op de huidige koers.
Deze prognose bestaat ook weer uit een kwalitatief en kwantitatief deel. Het kwalitatieve deel volgt uit de personeelsverkenning. Het kwantitatieve deel is gebaseerd op de instroom-, doorstroom- en uitstroomcijfers van de verschillende teams en functie(categorieën). Onze applicatie biedt een pensioenrapportage en maakt het mogelijk om in diverse scenario’s vooruit te kijken.
Vergelijk de prognose met gewenste formatie
Nu is het tijd om de prognose naast de gewenste formatie te leggen: Waar ontstaan tekorten en waar ontstaan overschotten? Zijn deze team- of functiegebonden, of organisatiebreed? En in welke functie(categorieën) veranderen de vereiste vaardigheden dusdanig dat er een grote ontwikkelopgave ontstaat?
Kom tot maatregelen
Aan de hand van de vergelijking tussen prognose en gewenste formatie, wordt duidelijk waar er uitdagingen liggen. Het is zaak deze uitdagingen te prioriteren op basis van het risico dat zij vormen voor de bedrijfsvoering. HR en management zullen samen op deze grootste uitdagingen moeten anticiperen. Bijvoorbeeld in de vorm van recruitment, opleidingsplannen, herindeling van teams of beleidsaanpassingen.
Ook interesse in de strategische personeelsplanning?
Plan vandaag nog een vrijblijvende demo, geheel op maat.
Plan een demo